Vandaag geopend van 09:00 t/m 17:00

Balkon

Balkon

Voor wie geen tuin heeft, is het balkon de enige plek om thuis van het buitenleven te genieten. Dat is misschien een beetje behelpen, maar het heeft ook voordelen. Het oppervlak is beperkt, waardoor je goedkoop tuiniert. Je kan dus investeren in mooie meubels en decoratieve potten en bakken. Met deze tips haal je meer uit het balkon.

De vloer
Beschouw je balkon als een verlengstuk van het huis en creëer de sfeer die je ook binnen hebt gekozen. Tegels of plavuizen kunnen zorgen voor een zuidelijk accent. Let er wel op dat ze vorstbestendig zijn. Grastapijt is bestand tegen weer en wind en is een prettige ondergrond voor een zithoekje. Ook geïmpregneerde houten terrastegels zijn zeer geschikt voor een balkon.

Potten en bakken
Een paar prachtige grote bloembakken, of een groot aantal potten en potjes met stekjes en kruiden... alles kan op je eigen balkon. Bij ons tuincentrum vind je complete series potten en bakken in diverse kleuren, stijlen en materialen. Een paar tips: let op dat er altijd gaten in de potten of bakken zitten om het teveel aan water af te voeren. Dek de gaten af met wat potscherven of een laagje grind, dan kunnen ze niet dichtslibben. Laat 's winters liever geen aardewerken potten met aarde erin buiten staan. Als vochtige aarde bevriest, zet hij uit, waardoor de pot kan barsten.

Het hele jaar kleur
Een kleurrijk voorjaar begint in de herfst. Plant in oktober/november bloembollen in balkonbakken en/of potten. Liever alleen de lage soorten, want hoge waaien snel scheef. Haal bij aanhoudende vorst de balkonbakken en potten naar binnen of dek ze goed af. Sier je balkon voor de winter op met bijvoorbeeld coniferen of groenblijvende bladplanten. Na een voorjaar vol bloembollen en primula¹s, kan je vanaf half mei naar hartelust combineren met alle éénjarige en vaste planten. Ook heel mooi en sterk zijn in vorm gesnoeide buxusplanten. En zet gerust de sterkere kamerplanten 's zomers op je balkon.

Let op de ligging
Ligt jouw balkon bijna de hele dag in de felle zon, of heerst er juist schaduw? Dat zijn belangrijke uitgangspunten voor de inrichting. Op een zonnige plek kan een zonnescherm heel prettig zijn. Is er altijd schaduw, dan zullen de meeste bloeiende planten niet goed gedijen. Uitzonderingen op deze regel zijn vlijtig liesje en siertabak. Is jouw balkon erg blootgesteld aan wind, bescherm dan je planten en jijzelf met een windkering. Bij ons tuincentrum vind je een grote keus aan diverse windschermen. Als jij het scherm laat begroeien door een sterke klimplant, zit je helemaal beschut.

Meer weten?
Vraag onze tuinadviseurs gerust alles wat je nog meer over de aanleg van een balkontuin wilt weten. Ze helpen jou graag met handige tips en goede raad.