Vandaag geopend van 09:00 t/m 17:00

Klimplanten

Laat jouw tuin klimmen naar een hoger niveau: plant eens een paar klimplanten. Klimmers brengen hoogte in de tuin en kunnen de schutting, muur of pergola prachtig bedekken. Lekker groen en weelderig, terwijl klimplanten weinig ruimte innemen. Ideaal voor een natuurlijke afscheiding in de kleinere tuin, op het balkon of in een patio. Mix en match verschillende klimplanten en maak je groene oase compleet!

Klimmers en slingeraars

Klimplanten kunnen worden verdeeld in echte klimmers en slingeraars. De echte klimmers zetten zichzelf stevig vast met hechtwortels of zuignapjes en hebben geen hulp nodig. Slingerplanten vormen een grotere groep en hebben een klein beetje hulp nodig. De slingerplanten zetten zichzelf vast middels hun lange (blad)ranken die tegen een klimrek of plantensteun aan moeten kunnen groeien. Daarnaast zijn er nog soorten als rozen en bramen, die in het wild hun doorns gebruiken om zich aan andere planten vast te hechten. Wil je ze tegen een muur of klimrek laten groeien, dan zult je ze regelmatig op moeten binden.

Tuinplanten zijn op dit moment alleen in de winkel verkrijgbaar.
Bezoek ons tuincentrum voor het uitgebreide assortiment tuinplanten.

Toon filters Verberg filters

Filter producten

Geen producten gevonden

Welke klimplanten zijn er?

Voor in de schaduw zijn soorten als kamperfoelie, klimhortensia, vuurdoorn en klimop ideaal. Wil je een klimmer waar je elk jaar de vruchten van plukt? Ga dan voor een kiwi en druif op een zonnige plek. Als je wilt genieten van een overvloed aan prachtige bloemen, dan is de clematis of blauwe regen een uitstekende keus. Op het plantenetiket staat wanneer de klimplanten bloeien: in het voorjaar en/of de zomer. Op zoek naar een klimplant die snel groeit? Ga dan voor een bruidssluier of hopplant. Met hun ongelofelijke groeikracht is de tuinafscheiding in een mum van tijd groen. Ook prachtig voor in wilde tuinen.

Favoriete klimplant

Klimplanten maken tuinafscheidingen groen en groen maakt gelukkig. Niet voor niets dat Tuincentrum De Boet gelukkig raakt van klimplanten!

  1. Kamperfoelie (Lonicera)
  2. Blauweregen (Wisteria)
  3. Clematis
  4. Passiebloem (Passieflora)
  5. Klimroos
  6. Klimop (Hedera)
  7. Wilde wingerd (Parthenocissus)
  8. Klimhortensia (Hydrangea petiolaris)
  9. Kiwi
  10. Druiven

Klimplanten kunnen ook gezaaid worden, leuk om te doen met de (klein)kinderen! Ga bijvoorbeeld voor de rijkbloeiende Klimmende winde (Ipomoea), deze groeit erg snel en stelt nooit teleur. Liever een moestuintje aan de muur? Dat kan! Kies smakelijke stokbonen, peultjes of snackkomkommers. Zorg wel voor een stevig rek waar ze tegenop kunnen groeien.

Prachtige klimplanten kopen? | Tuincentrum De Boet | DeBoet.nl

Klimplanten combineren

Door verschillende klimplanten te combineren is het aanzicht jaarrond groen. Kies als basis een groenblijvende en zelf-hechtende klimplant zoals klimop (Hedera) en match dit met een vrolijke zomerbloeier zoals de Clematis. Een gegarandeerd succes. Plant ze wel naast elkaar om te voorkomen dat de klimplanten elkaar verdringen. Dat maakt gelijk het snoeien een stuk overzichtelijker en dus makkelijker. Win-win!

Klimplanten in de tuin zetten

Plaats allereerst het klimrek of een ander systeem waar de klimplant tegenaan kan groeien. Maak hierna een gat dat aanzienlijk groter is dan de wortelkluit. Klimplanten kunnen snel groeien en hebben graag een goed vochtige en voedzame grond. Plant ze daarom nooit direct tegen een muur of schutting, want de grond is daar meestal droog en schraal. Streef daarom naar een afstand van minimaal 30 centimeter of vervang de grond. Zorg dat de klimplanten ook tegen extremere weersomstandigheden kunnen, zoals harde wind (storm). Ga daarom voor stevige klimrekken die tegen een stootje kunnen, zodat er jarenlang genoten kan worden van de klimmers.  

Klimplanten snoeien

Iedere plant heeft een andere snoeiwijze. Onze medewerkers leggen bij aankoop van de klimplant graag uit hoe de plant het beste gesnoeid kan worden. Wees niet bang om een gezonde klimplant flink terug te snoeien en probeer zo vroeg mogelijk jouw klimmer in de gewenste vorm te snoeien. Verwijder altijd dood en ziek hout en behoud vooral de scheuten die het dichtst tegen de schutting of muur aangroeien. Daardoor ontstaat een volle klimplant die de tuinafscheiding mooi bedekt, maar weinig ruimte inneemt in de breedte. Houd er rekening mee dat sommige klimplanten, zoals de klimhortensia, bloemen vormen op takken die in het vorige seizoen gevormd zijn (tweejarig hout).