Vandaag geopend van 09:00 t/m 18:00

Hoe zorg je voor een optimale waterhuishouding?

Hoe zorg je voor een optimale waterhuishouding?

De afgelopen jaren zijn er grote verschillen in de hoeveelheid neerslag. Zo waren 2019 en 2020 extreem droge jaren maar, hoewel de zon nu schijnt, is er de afgelopen maanden erg veel neerslag gevallen. Bij de aanleg en het onderhoud van een tuin is het belangrijk om met beide scenario's rekening te houden. Kortom: hoe houd je de waterhuishouding optimaal zodat planten en gazon goed blijven groeien en gezond blijven

Organische stof

Om water vast te kunnen houden in de bodem is organische stof erg belangrijk. Organische stof werkt eigenlijk als een spons en kan lang water vasthouden. Op gronden met weinig organische stof zoals zand, is de waterbuffer na een regen of sproeibui zeer laag. Regenwater spoelt snel uit en de grond droogt snel op. Geen goede situatie voor een stabiele plantengroei. Het ideale organische stofgehalte voor een goede structuur en dus een waterbuffer is voor gazons ca. 5%. Voor borders is dit ongeveer  10% - 12%.
Een ander groot voordeel van organische stof is dat deze de grond 'open' maakt waardoor deze veel  lucht/poriën bevat. Bij een regenbui of sproeibeurt kan deze lucht dienen als buffercapaciteit voor water. Zo is er naast zuurstof ook voor een langere periode water aanwezig. Deze poriën zorgen er ook voor dat overmatig  makkelijk in de ondergrond kan weglopen. Ook voor het bodemleven is organische stof onmisbaar. Deze zet organische stof om in voeding voor de plant.
 

Aanplant

Zorg er bij de aanplant voor dat er voldoende organische stof en bodemleven in de bodem aanwezig is. Dit kan door DCM VIVIVMUS® toe te voegen. Dit zorgt voor een goede structuur en waterhuishouding. Om de wortelgroei te stimuleren na het aanslaan is het advies om hier meteen voeding toe te voegen. Dit kan met de aanlegmeststof DCM ACTIVATOR.
 

Onderhoud

Per jaar verteert ongeveer 2 - 4%  van de organische stof. Dit lijkt niet veel maar als er drie jaar geen organische stof wordt toegevoegd, kan dit een afbraak van 12% betekenen. Waterbuffer, waterafvoer, structuur en bodemleven kunnen hierdoor achteruit gaan. Om het organische stof gehalte op peil te houden kun je jaarlijks 1,5 - 2 cm DCM VIVIMUS® toepassen en indien mogelijk licht inwerken in toplaag. DCM VIVIMUS® is ook beschikbaar voor zuurminnende planten die van een lage pH houden.

Bron van dit artikel: DCM

Tags:

Kijk ook eens naar de volgende berichten: