Vandaag geopend van 09:00 t/m 18:00

Het najaar is 'de tweede lente' in de tuin!

Het najaar is 'de tweede lente' in de tuin!

Veel mensen denken dat je in het najaar niet veel meer in de tuin kunt (of hoeft te) doen en dat je vooral in het voorjaar de bloemetjes buiten moet zetten. Niets is minder waar! Waarom? Omdat juist het najaar een perfecte periode is om vaste planten, struiken en bomen te planten. Het najaar is bovendien dé tijd om voorjaarsbollen in de grond en in potten te stoppen. Ons tuincentrum in Hoogwoud informeert je graag over de vele voordelen van het aanplanten van nieuwe aanwinsten in de herfst – het seizoen dat wij niet voor niets ook wel 'de tweede lente' in de tuin noemen.

Waarom is het najaar de beste planttijd voor bollen, planten, heesters en bomen?

Het vergeten plantseizoen, ofwel de herfst gaat van start. Er is genoeg te doen, zeker nu de bodem nog warm is en er veel regen valt. Ga ook aan de slag met planten in de herfst! Hieronder lees je redenen genoeg om bollen, planten, heesters en bomen te planten in het najaar.

  • De grond is nog warm. Dit zorgt ervoor dat planten, struiken en bomen nog voor het invallen van de winter goed zullen aanslaan. Zo maken de alvast een sterk wortelstelsel aan en lopen ze in het voorjaar ook weer sneller uit.

  • In de herfst valt er meestal voldoende regen. Dit zorgt ervoor dat je water geven niet of nauwelijks nodig is. In het voorjaar verdrogen planten eerder, zeker als ze net geplant zijn.

  • Voorjaarsbollen hebben een koude periode nodig om uit te lopen, daarom plant je ze vlak vóór de winter. Als je in de herfst toch je bloembollen zoals narcissen, tulpen, blauwe druifjes en sneeuwklokjes in de grond graaft, kun je dat klusje mooi combineren met het planten van nieuwe vaste planten, struiken of (kleine) bomen. 

  • Struiken, zoals rozen en bessenstruiken en bomen kun je het best (ver)planten als hun blad van de takken valt of gevallen is. Dan staan ze in de 'slaapstand' en bereiden ze zich op de winter voor door zo veel mogelijk voedingsstoffen in hun wortels en takken op te slaan in plaats van energie te steken in nieuwe uitlopers en blad. Dit zorgt voor sterke planten en wortelsystemen: ideaal als je een nieuwe boom plant.

  • Struiken zijn in het najaar veel voordeliger in aanschaf wanneer je ze met 'kale wortels' (zonder pot/grond) koopt. Dit wil zegen dat ze in de volle grond zijn gekweekt en niet in plastic potten en bakken. Je koopt dus planten zonder plastic kweekpot eromheen. Dat is handiger en ook nog eens beter voor het milieu!

  • Heb je hulp van een hovenier nodig bij het aanleggen van een nieuwe tuin, beplanting of het aanleggen van een vijver? Dan is de kans groot dat hij of zij meer tijd voor je heeft in het najaar dan in het voorjaar. In het voorjaar slaan namelijk bij iedereen de 'lentekriebels' weer toe. 

Kortom, reden genoeg voor een bezoek aan ons tuincentrum in Hoogwoud! Vooral voor mooie voorjaarsbollen, van tulpen tot winterakonieten en van narcissen tot blauwe druifjes moet je er snel bij zijn, want op = op. Tot snel!

Kijk ook eens naar de volgende berichten: