Vandaag geopend van 09:00 t/m 18:00

Herfst: het plantseizoen

Herfst: het plantseizoen

Je zou het wellicht niet verwachten, maar de herfst oftewel het najaar is het ideale seizoen voor het aanplanten van bomen, vaste planten en zelfs bollen. Door te planten in het najaar, geniet je namelijk nog volop van voordelen tot in het vroege voorjaar. Zo kunnen de wortels in de herfstmaanden nog goed aarden en heb je veel meer kans op een vroege, bloeiende tuin in het voorjaar. Hieronder vertellen we je over nog veel meer voordelen. 

Wortelgroei

Net als het zeewater, is in het najaar de bodem nog lekker opgewarmd door de zomer. Struiken, bomen, vaste planten en bollen kunnen op dit moment makkelijker worden geplant of verplant omdat ze in de zogenaamde ‘slaapstand’ zijn. En zo kunnen ze weer makkelijker voeding en water opnemen op momenten dat dit wat lastiger zou kunnen zijn. Dit zijn de ideale omstandigheden voor wortelgroei en de ontwikkeling van sterke planten. In het begin van het najaar kun je het beste alles wat je in een pot koopt in de tuin planten. Bloembollen en vaste planten kun je tegelijk planten. Bomen en planten met kluit kun je daarentegen beter in de tweede helft van het najaar planten. Onze specialisten in de Buitentuin geven je hierover bij aankoop altijd passend advies 

Water geven

Het grootste verschil tussen het voor- en najaar is natuurlijk het weer en de weersomstandigheden in die perioden. Na de afgelopen jaren kunnen we vaststellen dat we vaker een droge lente hebben gehad waarin we jonge plantjes soms wekenlang water geven. In de herfst regent het gewoonlijk meer dan in het voorjaar en is de luchtvochtigheid ook hoger. Ook ligt er vooral 's ochtends meer dauw en zijn de nachten langer. Dat betekent dat je planten minder snel uitdrogen, wat zowel scheelt in het gebruik van kraanwater als heen en weer lopen met de gieter.

      

Winterslaap

Een ander voordeel ten opzichte van het aanplanten in de lente, is dat de planten zich in het najaar - net als dieren - al voorbereiden op de winter door voedingsstoffen op te slaan. Dit doen ze in hun wortels en takken. Ze kunnen rustig wortelen voor hun winterslaap en steken geen energie in het maken van zogenaamde nieuwe scheuten. Planten die je in het najaar koopt zijn bovendien al volledig ontwikkeld. Je weet dus waar je aan toe bent qua vorm, blad en kwaliteit.

De Buitentuin

Ken je onze Buitentuin al? Naast onze parkeerplaats vind je op een oppervlakte van maar liefst 10.000 m2 onze buitentuin met een breed assortiment aan o.a. lei-, laan-, sier- en fruitbomen en boompjes op stam. Ze staan er in allerlei vormen en maten, elk met een eigen wil en verhaal. Onze collega's vertellen je graag meer over onze bomen en adviseren je over welke boom of plant past in jouw tuin op basis van jouw wensen.

Ben jij klaar om te planten? September en oktober zijn vaak prachtige nazomermaanden waarin je nog heerlijk buiten bezig kunt zijn, voordat de winterperiode zich aankondigt. In het najaar kan een tuin er bovendien waanzinnig mooi uitzien, met warme herfstkleuren. Net als in het bos! Daarnaast zijn planten die dan bloeien van groot belang voor vlinders en bijen, zij kunnen nog even bijtanken als veel andere zomerplanten al uitgebloeid zijn. Dus: wie in het najaar op slimme wijze aan de slag gaat, kan het hele jaar door genieten van een kleurrijke, volle en vooral levendige tuin!

Actie: 2e boom halve prijs

Om de herfst te vieren, hebben we een hele mooie actie speciaal voor de boomliefhebbers! In onze Buitentuin scoor je nu namelijk de tweede boom voor de halve prijs. Dat wordt planten!
De actie loopt tot en met 26 november.

Kijk ook eens naar de volgende berichten: