Vandaag geopend van 09:00 t/m 21:00

De beste manier voor het schoonmaken van je BBQ

Een gezellige avond, lekkere geuren in de tuin en een goed gevulde barbecue. Iedereen geniet. Tot het moment dat alles op is en je naar een vies rooster kijkt. Dan begint het deel waar de meesten liever niet aan denken. Toch is dat schoonmaakmoment belangrijker dan je denkt.

Een goed onderhouden barbecue blijft langer mooi, werkt beter en zorgt voor lekkerder eten. In deze blog lees je wat de beste manier is om je barbecue schoon te maken. Geen moeilijke stappen, maar gewoon duidelijke en praktische tips. Zodat jij de volgende keer weer fris kunt beginnen

Waarom schoonmaken direct na het grillen verstandig is

Na het eten heb je vaak geen zin meer om iets te doen. Toch is een korte schoonmaak op dat moment precies wat je barbecue nodig heeft. Als alles nog een beetje warm is, laten vet en etensresten makkelijk los. Wacht je tot de volgende dag, dan kost het vaak veel meer tijd en moeite.

Aangekoekt vet en oude etensresten zorgen bij een volgende grillsessie voor rook, nare geurtjes en zelfs vlammen. Dat wil je natuurlijk niet. Daarnaast proef je het verschil. Op een schoon rooster wordt vlees of groente gewoon lekkerder.

Een barbecue die je goed schoon houdt, gaat ook veel langer mee. Dus dat kleine beetje werk na het eten betaalt zich later altijd terug.

Een schone barbecue zorgt voor:

  • Beter smakend eten
  • Minder rook en nare geurtjes
  • Veiliger grillen zonder steekvlammen
  • Langer plezier van je toestel

Zo maak je jouw barbecue schoon

Laat de barbecue na het grillen nog even aanstaan met het deksel dicht. De hitte verbrandt al een groot deel van het vuil. Als de barbecue daarna iets is afgekoeld, kun je aan de slag.

Pak een stevige borstel en schrob het rooster goed schoon. Zit er veel vast? Dan kun je het rooster ook een uurtje in warm water leggen met een beetje afwasmiddel. Na het weken komt alles makkelijk los. Even naborstelen en klaar.

Vergeet ook de binnenkant niet. Haal losse etensresten weg en veeg de bodem schoon. Veel barbecues hebben een opvangbakje voor vet. Maak dit regelmatig leeg om ophoping te voorkomen. Een volle bak kan gaan stinken of zelfs vlam vatten.

Tot slot neem je de buitenkant af met een doek en een sopje. Zit er vet op het metaal? Dan kun je ook wat azijn gebruiken. Dat zorgt voor een schone barbecue met een mooie glans.

Natuurlijke middelen die goed werken zijn:

  • Baking soda gemengd met water als reinigingspasta
  • Citroen om vet los te weken en geur te neutraliseren
  • Azijn met water als milde, effectieve spray

Verschillende barbecues, verschillende aanpakken

Niet iedere barbecue is hetzelfde. Een houtskoolbarbecue vraagt om een andere aanpak dan een gasmodel of een elektrische variant. Daarom is het goed om te weten wat jouw type nodig heeft.

Heb je een houtskoolbarbecue? Maak dan niet alleen het rooster schoon, maar gooi ook de as na elke keer weg. Restjes houtskool kunnen vocht vasthouden en dat kan voor roest zorgen.

Bij een gasbarbecue kijk je vooral naar de branders en de vetopvang. Maak de metalen platen boven de branders schoon en kijk of er geen resten blijven liggen die kunnen blokkeren of roken.

Gebruik je een elektrische barbecue? Laat deze goed afkoelen en haal de losse onderdelen eruit. Maak ze schoon met een zachte spons en wat sop. Droog alles goed af voordat je het terugplaatst.

Een kamado barbecue is gemaakt van keramiek. Ga hier voorzichtig mee om. Gebruik een zachte doek in plaats van een harde borstel. Maak ook de luchtopeningen schoon, zodat de warmte goed blijft circuleren.

Bij een pellet barbecue haal je de houtresten weg en controleer je het systeem waarmee de pellets worden aangevoerd. Dit voorkomt storingen en zorgt dat je barbecue veilig blijft werken.

Heb je een plancha barbecue? Maak de bakplaat schoon als deze nog een beetje warm is. Vet en etensresten haal je makkelijk weg met een spatel. Daarna neem je het oppervlak af met een doek.

Houd het schoonmaken simpel

Schoonmaken hoeft geen grote klus te zijn. Als je het bijhoudt, ben je in een paar minuten klaar. Een goede borstel, een schone doek en wat warm water zijn meestal al genoeg.

Wil je het jezelf nog makkelijker maken? Kijk dan eens naar de barbecue accessoires van De Boet. Daar vind je alles wat je nodig hebt om je barbecue schoon en netjes te houden.

Een hoes is trouwens ook een slimme keuze. Daarmee blijft je barbecue droog, stofvrij en in goede staat. Zeker bij wisselvallig weer is dat prettig.

Een schone barbecue is altijd klaar voor gebruik

Barbecueën is genieten. En dat doe je het liefst op een schone grill. Of je nu een houtskoolmodel hebt, een gasbarbecue of een buitenkeuken, goed schoonmaken hoort erbij. Het kost je weinig tijd, maar levert je veel op.

Wil je nieuwe schoonmaakspullen of ben je toe aan een barbecue die makkelijk schoon te houden is? Neem dan een kijkje in het barbecue-assortiment van Tuincentrum De Boet. Daar vind je alles om het jezelf nog makkelijker te maken.

Kijk ook eens naar de volgende berichten: