Vandaag geopend van 09:00 t/m 17:00

Zweedse rabatdelen

Zweeds rabat is tegenwoordig één van de meest populaire rabatplanken. Deze rabatplanken zijn niet meer weg te denken uit de Nederlandse tuinen. Met rabatplanken maak jij jouw schutting, schuur of overkapping wind- en waterdicht. Het laat jouw tuin natuurlijk en rustig ogen. Zie onderstaand al onze Zweedse rabatdelen:

Toon filters Verberg filters

Filter producten

€   - 
Wis selectie
1 - 21 van 21 producten

Wat voor hout is Zweeds rabat? 

Zweeds rabat is voornamelijk douglas hout, maar wij hebben ook Zweeds rabat gemaakt van vuren hout. Beide houtsoorten zijn afkomstig uit Europa maar verschillen wel van elkaar. Douglas hout is uitermate geschikte voor projecten die te maken hebben met weer en wind. Kenmerkend van douglas planken is dat deze na verloop van tijd grijs worden.

Vuren is daarnaast de meest gebruikte houtsoort van Nederland. Vuren is afkomstig van de fijnspar en is een gemakkelijk te bewerken houtsoort. Dit maakt het een ideale houtsoort voor in de tuin. Vurenhouten rabatdelen zijn vaak te herkennen als lichte planken.

Hoe monteer ik Zweeds rabat? 

Onze Zweedse rabatdelen zijn voornamelijk gemaakt van douglas hout, maar we hebben ook Zweeds rabat gemaakt van vuren hout. Beide houtsoorten werken nog minimaal na montage. Bij de montage is het van belang dat de dikke zijde onderaan wordt geplaatst. Begin bij het monteren van rabatdelen altijd onderaan en werk zo naar boven. De onderste plank dient 5 á 10 cm los van de grond te worden gemonteerd of op een betonbandje. Zo voorkom je houtrot.

Monteer de daarop volgende planken elke keer 2mm boven elkaar. De reden? Zo kan de plank in vochtige en droge periode werken.

Waarom is zijn Zweedse rabatdelen veelal zwart? 

Zwart is de trendkleur van de afgelopen zomers. Je vindt Zweedse rabat vaak in de kleur zwart. Je vindt zwarte rabatdelen vaak in overkappingen, schuren en schuttingen. Dit heeft een aantal redenen. Door de zwarte kleur oogt jouw tuin optisch groter, krijgt het een chique en strakke uitstraling en komen alle kleuren goed tot zijn recht. Zwart Zweeds rabat kan je gebruiken als schutting en gevelbekleding. 

Wat zijn de eigenschappen van Zweeds rabat? 

Het meeste van onze Zweedse rabat is douglas hout. Douglas hout is een fijn soort hout maar er zijn enkele eigenschappen waarmee je rekening moet houden:

  • Douglas hout heeft een van nature rustieke uitstraling. Het hout scheurt snel bij het drogen. Daarom is het van belang om douglas eerst te drogen alvorens het wordt bewerkt. 
  • Ruw en vers hout kunnen splinters bevatten. Werk je met hout? Doe dan handschoenen aan.Door de natuurlijke droging van douglas hout, kan dit houtsoort schimmels bevatten. Deze kan je er gemakkelijk van af wassen en deze verdwijnen ook door de weersomstandigheden. 
  • Douglas hout is grof. Hierdoor kan het hout torderen of kromtrekken. Ook is het mogelijk dat het een kopscheuren bevat.
  • Douglas verkleurt gauw door zonlicht. Douglas krijgt een grijze kleur. Dit kan je tegengaan door het hout te bewerken. 
  • Douglas is hout van een naaldboom en kan daarom noesten en harsplekken bevatten.
  • Doordat Zweeds rabat gezaagd wordt uit stammen kan het zijn dat de planken niet haaks zijn afgezaagd en wat overlengte hebben. 

De voordelen van Zweedse rabatdelen 

Zweeds rabat kent vele voordelen. Er zijn daarom diverse reden waarom je voor Zweeds rabat zou kunnen kiezen:

  • Regenwater stroomt gemakkelijk naar beneden. Zweeds rabat is een uitstekende constructie voor schuttingen of muren.
  • Naast dat het waterdicht is, zijn rabatdelen ook winddicht.
  • Zweeds rabat is stevig. Zelfs de meest dunne stukken zijn bestand tegen scheuren en andere oneffenheden. 

Zweeds rabat kopen? 

Zweeds rabat kopen doe je gemakkelijk online bij tuincentrum De Boet. Naast Zweedse rabatdelen hebben we ook vele andere soorten rabatdelen. Naast rabat vind je bij ons ook andere soorten tuinhout zoals schuttingen, palen en vlonderplanken. Ook voor de montage ben je bij ons aan het juiste adres. Je vindt in onze collectie ook verschillende montagematerialen om jouw project af te maken. 

Wij bezorgen jouw Zweedse rabatdelen binnen 4 werkdagen bij jou thuis. Ben je toch op zoek naar een advies op maat voor jouw tuinproject? Kom dan bij ons langs in Hoogwoud en stel je vragen aan één van onze specialisten. We zijn 7 dagen per week geopend!