Vandaag geopend van 10:00 t/m 17:00

Bladvlekkenziekte

Bladvlekkenziekte

Heeft de bladvlekkenziekte jouw planten bereikt? Of weet je het misschien niet helemaal zeker? Wij geven graag informatie over hoe je deze plaag kunt herkennen en bestrijden. Of kom even gezellig langs in ons tuincentrum. Wij lossen jouw probleem op!

Heeft mijn plant de bladvlekkenziekte?

Je plant ziet er anders uit dan normaal, maar hoe weet je nu of het de bladvlekkenziekte is die dit veroorzaakt? Let op de volgende zaken:

  • Gele vlekjes op de bladeren van de planten. Vlekken kunnen echter ook wijzen op andere plantenziektes, dus het is noodzakelijk om even wat beter te kijken.
  • De vlekken die worden veroorzaakt door bladvlekkenziekte gaan van groen naar geel, daarna worden ze bruin en uiteindelijk zwart. De vlekken kunnen er ook een beetje rood uitzien.
  • Bladvlekkenziekte kan voorkomen op bijna alle soorten planten: van granen tot kruiden en gewassen. De kans is dus groot dat je met deze ziekte te maken heeft.
  • De vlekken zijn meestal rond, maar ze kunnen ook andere vormen aannemen.

Als de bladvlekkenziekte doorzet, sterft de plant af. Het is dus heel belangrijk dat je deze ziekte zo snel mogelijk aanpakt! Wacht niet langer en begin vandaag nog.

Wat is bladvlekkenziekte eigenlijk?

Bladvlekkenziekte wordt veroorzaakt door schimmels. Op steeds meer bladeren zullen vlekken ontstaan, totdat de hele plant onder de vlekken zit. Vervolgens verdwijnen stukken van de bladeren. In het voorjaar verdorren jonge bladeren en scheuten wanneer de plant is aangetast met bladvlekkenziekte. Als een boom last heeft van deze ziekte, dan kan de boom er vaak nog wel bovenop komen. Wordt de boom jaren achter elkaar besmet, dan sterft deze na verloop van tijd ook af.

Bladvlekkenziekte gesignaleerd?

Preventie en bestrijding

Het is lastig om bladvlekkenziekte te bestrijden als het eenmaal is gesignaleerd, dus preventie is eigenlijk beter. Hier zijn verschillende middeltjes voor te koop. Vraag ernaar in ons tuincentrum! Is jouw plant toch besmet geraakt met de bladvlekkenziekte? Volg dan het volgende stappenplan:

  • Knip alle besmette bladeren en scheuten weg en vernietig deze met een snoeischaar. Je kan ze bijvoorbeeld verbranden. Gooi dit afval NOOIT op de composthoop! Dan kan de ziekte de hele tuin aantasten.
  • Koop een bestrijdingsmiddel in ons tuincentrum. Meng het middel met water en sproei het vervolgens over je planten heen.
  • Vergeet niet om ook het afgevallen blad te vernietigen. Anders zal de schimmel gemakkelijk de winter overleven.

Als je dit stappenplan aanhoudt, zal de plant snel verlost zijn van deze nare plantenziekte en heeft de bladvlekkenziekte geen kans meer om de rest van je tuinplanten aan te tasten.

Bladvlekkenziekte ver stadium

Kom langs in ons tuincentrum voor meer informatie over de bladvlekkenziekte

Heb je het idee dat een plant besmet is geraakt met de bladvlekkenziekte? Neem dan een foto mee naar ons tuincentrum. Wij nemen graag even de tijd om samen met jou uit te vinden of het echt om de bladvlekkenziekte gaat. Als het een andere plaag is, kunnen we je waarschijnlijk ook wel verder helpen. Op het gebied van plaagbestrijding zijn wij namelijk een echte expert. Kom snel bij ons langs en raak de plaag kwijt!