Vandaag geopend van 09:00 t/m 21:00

Bloembollen

Bloembollen

Zo gauw de winter over zijn hoogtepunt heen is, kondigen de sneeuwklokjes en krokussen de naderende lente aan. De eerste in een reeks bolgewassen die de Nederlandse tuinen in het voorseizoen kleur geven. Deze tips helpen jou om nog meer plezier te hebben van je bloembollen.

Standplaats
Al naar gelang de soort, kun je bloembollen planten in bloembedden, borders, rotstuinen of bakken. Plant bollen die kunnen verwilderen het liefst tussen bomen of heesters, waar ze gewoon kunnen blijven staan en zichzelf vermeerderen. Hyacinten en tulpen zet je in groepjes tussen de vaste planten. In mei of juni kun je de open plekken dan mooi beplanten met éénjarige zomerbloemen.

De grond
Bloembollen zijn tevreden met elke grondsoort, zolang die maar goed waterdoorlatend is. Maak zware grond wat luchtiger met turfmolm of zand en meng wat compost door de grond.

Planten
Bloembollen die in het voorjaar bloeien, zoals tulpen, narcissen, hyacinten en krokussen, kun je planten van half september tot november/december. De soorten die in de zomer of het najaar bloeien, zoals dahlia’s, canna’s en lelies, gaan in het voorjaar de grond in. Bollen worden niet erg diep geplant. Een makkelijk te onthouden vuistregel: neem voor de diepte van het plantgat drie keer de dikte van de bol.

Op 't balkon
Ook als je geen tuin hebt, kun je met bloembollen al vroeg de lente inluiden. Plant ze in de bakken waar je in mei de zomerbloeiers in zet. Waar bloembollen in de tuin vaak mooier zijn in groepjes van één soort bij elkaar, kan het op een klein balkon juist zijn charme hebben om diverse soorten te mengen en zo in het voorjaar te genieten van een uitbundige kleurenpracht op een paar vierkante meter. Vooral de botanische soorten zijn zeer geschikt voor het balkon.

Meer weten?
Vraag onze tuinadviseurs gerust alles wat je nog meer over bloembollen wilt weten. Ze helpen je graag met handige tips en goede raad.